Team Fraiquin Steenstra
Fond en buitenlandse "Race"
Groningen is regelmatig in het nieuws geweest. Het ging hier over de provincie. De Nederlandse overheid heeft uit de gas winning, die gestart is in 1959, de begroting in evenwicht kunnen houden. De laatste jaren ervaren de bewoners van het bewuste gebied de nadelen. Het heeft lang geduurd vooraleer de beleidsmensen hun verantwoordelijkheid namen. Nu zijn er regelingen.
Rob en Patricia wonen in de stad zelf.
De stad Groningen heeft meer dan tweehonderdduizend inwoners en ze behoort hierdoor tot één van de tien grootste steden van Nederland.
Groningen heeft alles om als grote stad te worden beschouwd. De universiteit brengt jongeren naar de binnenstad, er zijn tweehonderdduizend fietsen, één per inwoner. Het uitgangsleven is er erg levendig en de twee eigen brouwerijen helpen om de dorstige te laven.
Rob kan zijn woordje plasseren over de klussen die hij uitvoert maar ook over de duiven heeft hij een verhaal dat hij nu zelf verteld.
HOE HET BEGON
Ik ben in 1973 als 11 jarig jongetje voor het eerst in aanraking gekomen met de duivensport. Ik vond, tijdens het spijbelen van school, een duif in een kerktoren, op 1 van de traptreden, een duif met een ring om maar die had een gebroken pootje. Deze duif heb ik mee naar huis genomen en in een hokje gestopt. Toen ik een week of twee later thuis kwam van school was het hokje leeg! Mijn pleegvader had het deurtje opengedaan en de duif was gevlogen. Wat was ik verdrietig. Echter, een paar dagen later zat de duif er weer en ik was het gelukkigste kind van de wereld! Mijn vriendje was terug en ik was natuurlijk vanaf toen ernstig besmet met het postduivenvirus.
STAMOPBOUW
Op dit moment heb ik duiven van Jelle Jellema, Jan Broersma, en Ko van Dommelen. Mijn voorliefde in de duivensport gaat uit naar de overnachtfond
Mijn vrouw, Patricia, speelt ook met duiven en doet dat met de heel oude soorten van Wijlen Hemmo Heersema en wijlen Johan Gelens. Beide melkers hebben hun populatie opgebouwd met afstammelingen van het Janssen soort.
SYSTEEM
Ik speel de overnachtfond vanaf 1000 km tot 1350 km. In 2024 ga ik voor het eerst deelnemen aan de vlucht Barcelona. Dat is de langste afstand voor mij.
Patricia speelt het verenigingsprogramma van 100 km tot 800 km.
Met een beperkt kolonie nemen we deel aan de wedstrijden.
Ik heb 6 koppels kweker en alles samen hebben we 21 koppels vliegers voor zowel fond als de programmavluchten .
De duiven die bedoeld zijn voor het lokaal spel worden op weduwschap ingemand. De enkele overnachtvliegers worden op nest gespeeld.
De jonge duiven vliegen vanuit een loketkast , voor hun is dit de leerschool. De jonge duiven worden dus niet extra gemotiveerd. Duiven aan wedstrijden laten deelnemen in deze situatie is het water naar de zee dragen, oninteressant. Jonge duiven die fris thuiskomen krijgen een plaats op het hok en mogen overwinteren om als jaarling te tonen op wedstrijden wat ze in hun mars hebben.
VOEDEREN
Ik voer over het algemeen eiwitarm maar een paar dagen voor de vlucht stappen we over op zwaarder eiwitrijker voer.
We zijn erg tevreden over onze beslissing om aanvullend de duiven te voorzien van uitsluitende natuurlijke producten.
Wij laten eens per twee a drie maanden de mest van de duiven controleren door een dierenarts. Als er geen ernstige zaken aan de hand zijn, gebruiken wij geen medicijnen.
PRESTATIES.
Wij hebben een aantal jaren meegedaan aan de million dollar race in Zuid Afrika en hebben daar bijna altijd meegedaan in de finale met als hoogtepunt een 169 plaats. Op dit moment spelen we al weer een aantal jaren mee in de Victoria Falls race in Zimbabwe. Bijna altijd duiven in de finale met uitzondering van 2023. In onze eigen regio (Groningen Nederland) Spelen we regelmatig mee om de clubprijzen maar het echte werk moet het komende jaar weer gaan beginnen omdat we ons een aantal jaren uitsluitend gefocust hebben op het buitenlandse gebeuren.
We hebben in het verleden op Etampes wel eens een tweede en vierde plaats behaald op Etampes (866 km) tegen 1200 duiven en ook serie uitslagen gemaakt eind jaren 90 op de vitesse. 24 mee 23 in prijs e.d.
Extra:
De NL2020-1006686 heb ik als jong tot tweemaal toe opgehaald uit Amsterdam en wel bij dezelfde liefhebber! Omdat ik vertrouwen in de afkomst van deze duif heb kon ik hem daar niet achterlaten. Het jaar daarna heb ik hem twee keer per jaar gespeeld op de overnachtfond , waaronder Cahor 1074KM, Bergerac 1031KM en Limoges 900KM. Hij heeft laten zien dat hij op al de afstanden prijs kan vliegen.
nog even wil ik je vermelden dat wij ook dit jaar weer meedoen met 4 duiven in de Victoria Falls race in Zimbabwe.
Deze kun je volgen op de site van de Victoria Falls race zelf.
Wij spelen onder de naam: Team Fraiquin-Steenstra.