DUIVENPOSTPLUS
De site staat ter beschikking van duivenmelkers en duivenverenigingen

 

 Verelst Lorenz
Graag snelheid.

Heist-op-den Berg is een Antwerpse gemeente gelegen in de voorkempen. De gemeente is samengesteld uit meerder fusiegemeenten. In elk van deze deelgemeenten wordt duivensport actief beoefend. Het is dus niet gemakkelijk om als nieuweling op te tornen tegen gevestigde waarden. Een plaatselijke jongere geeft zijn verhaal.

 

HOE HET BEGON.

 

Mijn grootvader speelde met de duiven. Als mijn ouders een weekendje weg gingen verbleef ik bij mijn grootouders. Zo ben ik mee op het hok gegaan om de duifjes te verzorgen.

Wanneer de duiven van de wedstrijd aankwamen was ik meteen verkocht door de spanning die letterlijk in de lucht hing. Vanaf de eerste duiven thuis waren begon de telefoon te rinkelen om het tijdstip te weten van de eerste duiven, iedereen belde naar iedereen.

Ik kan dus zeggen dat de duivenmicroben van grootvader op kleinzoon zijn doorgegeven. Eerst ben ik met een zelfgemaakt hokje begonnen met enkele late jonge duifjes van mijn grootvader, niet om deel te nemen aan wedstrijden.

Na 2 jaar heb ik dan mijn eerste hok van 9 meter laten bouwen om zelfstandig te spelen. Dit was in 2009. In 2017 is er nog een volière van 6 meter bijgeplaatst om de kweekduiven te huisvesten.

Er worden bewust geen hokken bijgeplaatst om de selectie zo streng mogelijk te houden. Meer duiven houden zou ook niet mogelijk zijn wegens mijn werk.

 

DUIVEN.

 

Ik had enkel blauwe en geschelpte duiven in 2016. Ik had graag eens een rode/vale duif, zo vond ik toevallig op een veilingsite een rode duiver waarop nog niet geboden was. Ik bood de minimum prijs en had de veiling gewonnen! Via deze duif ben ik in contact gekomen met Peter Stakenborg.

Vanaf  het begin hadden we een zeer goede band en hij heeft mij geholpen met goede duiven en een simpele en efficiënte manier om met de duiven te spelen. In die tijd studeerde ik nog aan de universiteit en was mijn tijd die naar de duiven ging beperkt.

In 2018 kreeg ik van Peter enkele duifjes die goed hun mannetje konden staan met af en toe een vroege duif tijdens de vluchten.

In 2019 kreeg ik de eitjes van de meest beloftevolle vliegduiven bij Peter. In 2019 waren er van de 6 duivers waaruit ik eitjes gekregen had 3 bij de nationale asduiven snelheid jaarlingen.

Uit de 12 eitjes waren er verschillende jonge die het op mijn hok ook behoorlijk deden. De 6033210-2019 was mijn eerste succesvolle duif van Peter met 12x 1/10 als jonge duif zonder dubbelingen. Haar vader werd dan ook 18° nationale asduif snelheid jaarse bij Peter.

In 2021 speelde ik de 2e asduif jonge duiven in het lokaal op Noyon. Ik speelde enkel met een handvol duivinnetjes op Noyon dat jaar.

In 2022 won ik het kampioenschap op Momignies jonge duiven in mijn lokaal met als bonus de 1e en 3e asduif. Deze 2 duifjes zijn gekweekt uit 100% Stakenborg duiven.

 

SYSTEEM.

 

Ik speel vooral de kortere vluchten. Een wijs man zei me dat je eerst moet leren stappen voordat je wil kunnen lopen. Daarmee focus ik me eerst op de kortere vluchten.

Toch kon ik me niet in bedwang houden om in mei 2022 de 2e asduif op Noyon van 2021, nu een jaarse duif, eens mee te geven op Bourges. Ze vloog toen tegen alle verwachtingen in de +-300 provenviaal van 4500 jaarse duiven. Ik had 4 duifjes mee die op 40 minuten allemaal thuis waren op toch een lange vlucht waar de duiven weinig meters maakten. Ook hadden ze geen ervaring op zulke verre vluchten.

Voor het seizoen 2023 zitten er 12 duivinnetjes klaar om het eens te proberen op de halve fond vluchten en de nationale vluchten. Wederom allemaal rechtstreeks gekregen van Peter. Dit lukte in 2022 ook al behoorlijk door het eerste jaar aan deze halve fond vluchten deel te nemen met hoog prijspercentage maar geen kopduiven.

Momenteel zitten er 6 duivers waaruit gekweekt wordt. Elke duiver heeft 2 tot 3 duivinnen waarvan de eitjes onder voedsterkoppels verlegd worden. In totaal zullen er nu een 65 tal duiven op de hokken zitten.

 

Heel simpel, ik speel met duivinnen op weduwschap. Als extra motivatie laat ik de duiver eens met een andere duivin paren zodat de strijd heviger wordt.

 

VOEDEREN.

Er worden mengelingen van Huygens gegeven. Dat is eten uit de lokale dierenzaak.

De duiven krijgen 1x per dag na de training 1 grop(?) voer voor 3 duiven. Voor de vlucht krijgen ze zoveel ze willen, verrijkt met snoepzaad.

 

BIJPRODUCTEN.

 

De eerste jaren geloofde ik in al de bijproducten. Dit is echter voor de snelheid totaal overbodig. Voor de verdere vluchten ben ik wel overtuigd dat bepaalde producten helpen, vooral producten voor het herstel na de vluchten.

Er wordt in het drinken een teentje look gelegd en 2x per week appelazijn. Na de vlucht krijgen ze druivensuiker in het drinken. Voor de vluchten halve fond worden er extra eiwitten onder het voer gemengd, bij thuiskomst.

Voor het koppelen worden ze bij de dierenarts op de gebruikelijke ziektes gecontroleerd, alsook een check op paratyfus.

De kwekers krijgen 4 weken voor het koppelen een vaccin tegen paramyxo. De jonge krijgen dit 4 weken na het spenen. Andere entingen worden er niet gegeven.

 

TERUG

Voeg hier de belangrijkste voordelen toe die jouw bedrijf uniek en de beste maken. Vertel waarom je klanten moeten kiezen voor jouw producten of diensten en welke voordelen ze zullen krijgen nadat het product is gekocht. Schrijf je eigen tekst, maak 'm mooi en klik op Klaar.